ALBERT GARCIA i PASCUAL
usuari ordinari i xic treballador

 

 

 

Un matí perfecte

Albert Garcia trau al mercat 'Aquell matí era perfecte'

 

La intenció és caricaturitzar. mitjançant el recurs de la ciència-ficció, el present tecnificat que ja ens amara per tots llocs

És la seua segona obra en solitari. després de 'La revolta ignorada' i Una Magdalena moguda escrita amb Montanés

 

 

Vicent Usó

 

 

Ara fa cinc mesos, en una entrevista que concedia a Cuademos del Meditenaneo, l'escriptor Albert Garcia (Castelló, 1967) apuntava que estava treballant en una novel·la de ciència ficció, un gènere ben allunyat de la novel·la històrica, als paràmetres de la qual s'ajustava 'La revolta ignorada', la novel·la amb què va debutar en solitari. Fa unes setmanes que aquesta promesa s'ha concretat en un llibre que, sota el títol 'Aquell matí era perfecte', ha publicat Tabarca, una editorial especialitzada en llibres de temàtica juvenil. És, per tant, la seua segona obra en solitari, després de 'La revolta ignorada' i de la narració politicofestera, ambientada en plenes festes de laMagdalena de Castelló, 'Una Magdalena moguda', escrita conjuntament amb Rubén Montanés.

 

"Aquell matí era perfecte" és una obra, doncs, de ciència-ficció, una modalitat narrativa que no es conrea excessivament a casa nostra. Tot i el que puga semblar a primera vista, però, l'ambició d'Albert Garcia no és esbrinar, mitjançant el recurs de la narrativa d’anticipació temporal o d'especulació científica, com pot resultar l'avenir que ens espera. Ben al contrari, la seua intenció és caricaturitzar, mitjançant el recurs de la ciència-ficció, el present tecnificat que tot just acabem d'encetar i que ja ens amara per totes bandes. En paraules seues, pretén una crítica "als monopolis de la informació, a les falses esperances dipositades en la tecnologia, en internet, al preu social i econòmic d'aquestes". I tot en una obra que, a més, es vol adreçada als joves. Potser per això, o perquè l'autor sap que la crítica sempre és més punyent i més profunda  quan se serveix amanida d'ironia, que ha fet de l'humor una de les columnes sobre les quals s'assenta l'obra. Com bé expressa Jordi Querol en la introducció a la guia de lectura, l'humor sempre està present, en un grau o altre. en tota la literatura d'Albert Garcia. Un humor basat en la ironia, en els jocs de paraules, en les situacions ambigües i equívoques, que busca provocar en el lector un somriure permanent. Es tracta d'un humor curiosament rehumanitzador, perquè el que pretén és mostrar-nos com. en un món futur, ple de màquines i d'aparells de tota mena, el toc humà, és a dir, la intervenció dels humans (siguen terràquis o no). per maldestra que siga, és la dau que moltes vegades fa possible una solució inesperada quan pareixia que tot s'havia acabat".

 

Així, els protagonistes de 'Aquell matí era perfecte' són, en realitat, antiherois: una tripulació perseguida que pilota una nau -El Rovelló- en franca decadència física, un informàtic acomiadat del seu lloc de treball al Centre de Recerca. una institució on tot, des del repartiment de la feina fins al menú de la cafeteria, està controlat per un ordinador central. Uns protagonistes en general prou maldestres. als quals els succeiran tota mena de peripècies que aniran salvant de la millor manera possible, molt sovint amb una dosi de sort ben elevada. A la fi, encara que siga gràcies a una manca de la pròpia tecnologia, se n'eixiran amb la seua i salvaran la Terra d'un virus letal. La narració, estructurada en fragments breus, ve acotada per unes dites del suposat professor Hemest Hèl.lek  - del qual se n'ofereix fins i tot una ampla bibliografia- que ens il·lustren sobre quin és el món que habiten els protagonistes - de la novel·la, un lloc i un temps en què les verdures es consumeixen únicament bullides, les lleis solen tenir l'efecte contrari al que postulen i els membres dels serveis secrets tan sols esperen un bon sou i una bona jubilació. 1 on la Terra ha esdevingut un dels extrems més salvatges de la galàxia.

 

L'obra, que ja es va presentar a Castelló, es presentarà el dia 1 de novembre a Barcelona, en el marc de l'HispaCon, l'Encontre de Ciència-Ficció de l'Estat Espanyol que enguany se celebra a la capital del Principat. Cinc anys després que tinguera lloc la primera convocatòria, es reuneix a la ciutat comtal la segona edició d'aquest aplec que pretén crear un àmbit físic de contacte entre els escriptors i els lectors d'aquesta modalitat literària, analitzar com ha evolucionat el sector en aquests anys i preveure'n les perspectives de futur. En el mateix acte en què es presenta l'obra d'Albert Garcia, es donarà a conèixer també 'El llibre de tòpics', el recull de contes que va editar fa uns mesos el també autor de Castelló, Carles Bellver. La cita comptarà amb la presència de Miquel Barceló, que parlarà de les tendències actuals de la ciència-ficció; Isídor Bemabé, que ho farà de les possibilitats de la ràdio; Sebastià Roig, que analitzarà els superherois catalans; Jordi Solé, que dissertarà de l'àmbit pedagògic, i Montse Cerdà i Marta Puig, que es referiran a la ciència-ficció com a lectura per a adolescents. Així mateix, hi haurà un homenatge a Joan Perucho i una taula rodona sobre Manuel de Pedrolo.

 

ENLLAÇOS CONTACTE
TORNAR MAPA WEB